Байбуз Андрій В'ячеславович

Дата народження: 16.05.1975
Дата загибелі: 18.12.2016
Звання: Солдат
Позивний: "Ефа"
Підрозділ: 54-та окрема механізована бригада
Місце проживання: Херсон, Херсонська область, Україна
Місце загибелі: Калинівка, Донецька область, Україна
Сім'я: Мати, сестра, дружина, син, донька

Солдат, помічник гранатометника 1-го відділення, 1-го механізованого взводу 3-ї механізованої роти 1-го механізованого 54-ї окремої механізованої бригади.

Андрій з Кубані, але жартував, що не росіянин, бо Кубань то є історична українська земля.

Досвідчений військовий, служив у ВДВ. Доброволець (ДУК ПС).

Дружина Андрія воює в його ж підрозділі, вони разом вже 20 років, двічі розлучалися, але на фронті знову одружилися, в Бахмуті за півтора місяці до загибелі Андрія.

Починаючи з 5:50 18 грудня 2016 року, в районі «Світлодарської дуги», після тривалої артилерійської підготовки із застосуванням мінометів та ствольної артилерії, російсько-окупаційні війська намагалися вибити передові підрозділи сил АТО із займаних позицій та здійснити обхідний маневр в напрямку смт. Луганське.

Відбиваючи атаки противника, українські воїни здійснили контратаку і зайняли дві нові позиції поблизу окупованого села Калинівка.

В боях загинули п'ятеро захисників, понад 20 дістали поранення, травми і контузії. Потужні обстріли тривали протягом всього дня.

Ефа» був у групі «Шайтана» (Микити Ярового). Тяжко поранений в обидві ноги, він прокричав побратимам, щоб відходили без нього і залишився прикривати. Товаришам вдалося витягти іншого пораненого 21-річного хлопця. Пізніше стало відомо, що тіла «Шайтана» і «Ефи» потрапили до бойовиків.

25 грудня в місті Щастя тіла двох загиблих українських військовослужбовців були передані представникам Міноборони у присутності СММ ОБСЄ, в обмін на тіла чотирьох бойовиків «ЛНР».

Похований Андрій в Херсоні.

Херсонці попрощалися з героєм АТО Андрієм Байбузом

Заберіть іншого пораненого, а мене залиште тут — як загинув «Ефа» з 54-ї бригади

"На завдання ходив із дружиною"

Полеглі герої Світлодарської дуги

Указом Президента України № 580/2016 від 29 грудня 2016 року, "за особисту мужність, самовідданість і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі", нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

Версія для друку

Написати родині Додати інформацію
Показати: